onsdag 20 november 2013

Sammanfattning - Klart

Sammanfattning

Den utvalde är en bok skriven av Lois Lowry som handlar om Jonas och hans tid i Enehanda. I samhället Enehanda som Jonas, hans lilla syster Lily och doms två föräldrar lever i finns det många regler. I Enehanda har de en sak som heter decemberceremoni och ända fram tills att du är tolv händer det något, när du är tolv så kommer du gå upp i vuxen livet och får då en uppgift som är bestämd till varje person och Jonas får jobbet som minnesbevarare. Att vara minnesbevarare innebär att hålla i minnen som är jättegamla som endast en vet, i detta fall Jonas. Han har även en annan uppgift och det är att ge råd till äldrekommittén. Även vid decemberceremonin så delas det ut nybarn till familjerna som har ansökt om det, i varje familj får man ha två barn, en flicka och en pojke. Barnens namn är redan bestämda när man tar emot nybarnet och namnet är bestämt av äldrekommittén. Äldrekommittén är dem som bestämmer alla beslut och regler i Enehanda. De håller även koll på alla människor i Enehanda. Lily som blev nia på decemberceremonin fick en cykel för första gången och fick även frivillighetstimmar. Det innebär att man får gå till något yrke och hjälpa till och man får välja vilket man vill.

Jonas och hans familj får ansvar att ta hand om Gabriel. Gabriel är ett barn på nybarnscentret som inte har utvecklats så mycket som de ska ha gjort i hans ålder. Om nätterna sover han hemma hos Jonas eftersom att han sover bättre inne på Jonas rum än vad han gör på nybarnscentret.

Jonas och givaren gör upp en plan om hur de ska få ut alla minnen i samhället. Men samma kväll som planen är klar och de har räknat ut att det tar två veckor att utföra den, så får Jonas reda på att Gabriel ska befrias. Jonas första tanke blir då att vi inte kan vänta två veckor innan minnena kommer ut utan han måste rymma nu och han måste ta Gabriel med sig. Och det är precis vad han gör, han rymmer och tar Gabriel med sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar