onsdag 11 december 2013

Modernismen!

- Hur fick jag min ide? Vilma tipsade om att jag kunde göra ett collage, så då hittade jag denna bilden och fick då iden om att gör det som rum med olika saker i.
- Hur har jag arbetat? Jag har tagit tidningar, klippt ut bitar och rivit isär dem, sedan har jag limmat på dem på pappret. Först av allt skrev man en bildanalys om bilden.
- Vad är jag nöjd med? Jag är nöjd med hur själva bilden blev. Jag gillar alla färgen som finns i den.
- Vad kunde jag gjort annorlunda? Jag hade kunnat utveckla bildanalysen mer.
- Vad vill jag uttrycka/berätta? Att alla människor kan ha olika personligheter och att man har rätt att vara vem man vill.


onsdag 20 november 2013

Sammanfattning - Klart

Sammanfattning

Den utvalde är en bok skriven av Lois Lowry som handlar om Jonas och hans tid i Enehanda. I samhället Enehanda som Jonas, hans lilla syster Lily och doms två föräldrar lever i finns det många regler. I Enehanda har de en sak som heter decemberceremoni och ända fram tills att du är tolv händer det något, när du är tolv så kommer du gå upp i vuxen livet och får då en uppgift som är bestämd till varje person och Jonas får jobbet som minnesbevarare. Att vara minnesbevarare innebär att hålla i minnen som är jättegamla som endast en vet, i detta fall Jonas. Han har även en annan uppgift och det är att ge råd till äldrekommittén. Även vid decemberceremonin så delas det ut nybarn till familjerna som har ansökt om det, i varje familj får man ha två barn, en flicka och en pojke. Barnens namn är redan bestämda när man tar emot nybarnet och namnet är bestämt av äldrekommittén. Äldrekommittén är dem som bestämmer alla beslut och regler i Enehanda. De håller även koll på alla människor i Enehanda. Lily som blev nia på decemberceremonin fick en cykel för första gången och fick även frivillighetstimmar. Det innebär att man får gå till något yrke och hjälpa till och man får välja vilket man vill.

Jonas och hans familj får ansvar att ta hand om Gabriel. Gabriel är ett barn på nybarnscentret som inte har utvecklats så mycket som de ska ha gjort i hans ålder. Om nätterna sover han hemma hos Jonas eftersom att han sover bättre inne på Jonas rum än vad han gör på nybarnscentret.

Jonas och givaren gör upp en plan om hur de ska få ut alla minnen i samhället. Men samma kväll som planen är klar och de har räknat ut att det tar två veckor att utföra den, så får Jonas reda på att Gabriel ska befrias. Jonas första tanke blir då att vi inte kan vänta två veckor innan minnena kommer ut utan han måste rymma nu och han måste ta Gabriel med sig. Och det är precis vad han gör, han rymmer och tar Gabriel med sig.

Bildanalys

Bildanalys

1. Bilden föreställer en tomhet med tre bra saker.
2. Sorg, eftersom att det är massa tom rum.
3. Han använder sig av former, linjer och färger.
4. Man tänker på hur det skulle kunna kännas av att vara ensam och bara ha tomrum runt sig.
5. På ett papper i bildsalen.
6. Bilden är för konstintresserad.
7. Piet Mondrian
8. Den ska bara vara fin över soffan och väcka tankar hos människor.

måndag 18 november 2013

Kapitel 24 - Klart!

 Kapitel 24

Jonas har ont, han känner hur det värker i varenda kroppsdel i han kropp. Han tittar upp och ser en personen som står bredvid honom, han ser direkt att det inte är Gabriel utan någon som han inte vet vem det är. Den främmande mannen sträcker Jonas handen och drar upp honom ur den iskalla snödrivan.
Hejsan, mitt namn är Karl och jag bor här i detta huset och när jag hörde dånet så sprang jag ut så fort jag kunde, jag trodde först att det var något djur som sprungit rakt in i snödrivan utan att se sig för.
Tack så mycket för hjälpen, mitt namn är Jonas och jag kommer från Enehanda. Jag rymde för några veckor sedan med Gabriel för att han skulle befrias.
Ursäkta men vad är befrias?
Det är döden, du får en injektion och somnar in. Gabriel skulle befrias eftersom att han inte sover om nätterna på nybarnscentret.
Men herregud, ska ett barn behöva dö för att han sover dåligt på nätterna? Det låter ju fruktansvärt.
Ja det är fruktansvärt och det var därför vi rymde, men var är Gabriel?
Du kan vara lugn, han sitter där inne och värmer sig framför brasan med varm choklad.
Värme, det var längesedan jag fick känna av det.
Men kom nu så går vi in och värme oss.

Precis som Karl hade sagt så satt Gabriel framför brasan inne i huset med en stor fluffig filt runt sig. Jonas springer fram till Gabriel och kramar om honom, Gabriel är så varm och han är glad och Jonas ser på honom att han mår bra igen. Själv fryser Jonas fortfarande jättemycket och han har fruktansvärt ont i varenda kroppsdel. Karl upptäcker att Jonas knä blöder lite grann och frågar då Jonas om vad som hänt.
Jag och Gabriel cyklade omkull och då skrapades mitt knä upp och förmodligen gick såret upp nu igen när vi åkte rakt in i snödrivan.
Det där ser inte så bra ut så jag tror vi får ta och rengöra det.
Jonas sätter sig bredvid Gabriel, kryper in under den varma filten.
Jonas, Jonas! Du måste smaka på min varma choklad som jag fick av tanten där borta.
Han kan göra det sedan Gabriel, först ska vi tvätta rent hans sår.

Jonas och Karl går iväg till badrummet och där inne får Jonas sätta sig på den kalla toalettstolen och där får han sitt sår rengjort. Det gör ont och det svider riktigt mycket. Karl lägger om det med bandage och hämtar sedan några kläder som Jonas tar på sig. När Jonas kommer tillbaka till vardagsrummet så springer Gabriel runt i rummet och Jonas ser direkt att Gabriel stormtrivs här. Och det är tur för under toalettbesöket så kom Karls fru Johanna in och frågade om de ville stanna ett tag eller om de var tvungna att fara vidare. Jonas hade då svarat Johanna att de inte har någonstans att fara vidare och heller ingenstans att bo. Så nu var detta Jonas och Gabriels nya familj. Det var här de skulle få växa upp ihop som bröder, här i Annorstädes skulle de få växa upp med en helt underbar familj. Här finns alla minnen precis som Jonas hade önskat. Allting var helt perfekt.

torsdag 14 november 2013

Reflekterande text - Utkast

Reflekterande text

Boken får mig att tänka på hur vårt liv skulle se ut om världen hade sett ut sådan. Inga färger, inga känslor, en massa regler och att du inte skulle få bo ihop med din ”riktiga” mamma. Enligt mig hade det varit hemskt eftersom att jag älskar färger och känslor är helt underbart, att bara känna glädjen av något är helt fantastiskt.

Jag tycker att Enehanda liknar Gotland till en viss del eftersom att på Gotland är det väldigt platt, finns inga berg endast små kullar, men annars ser jag ingen liknelse mellan Enehanda och någon annan plats i Sverige eller i världen.

Jag tror att författaren har tänkt sig att boken utspelar sig i framtiden, eftersom att det finns så många minnen som beskriver om hur det är vi lever idag och därför tror jag det boken utspelar sig i framtiden. Jag tycker även att författaren hade kunnat förklara i början av boken vad som menades med befrielse och annorstädes, för då hade det varit mycket enklare att förstå vad som händer i boken.

Budskapet med boken enligt mig är att man ska uppskatta det man har och inte gnälla över saker eftersom att det kan försvinna innan du vet ordet av det. Man ska även lära sig att uppskata sin familjs hjälp eftersom att även dem kan försvinna från ditt liv.

onsdag 13 november 2013

Sammanfattning - Utkast

Sammanfattning

Den utvalde är en bok skriven av Lois Lowry som handlar om Jonas och hans tid i Enehanda. I samhället Enehanda som Jonas, hans lilla syster Lily och doms två föräldrar levde i fanns det många regler. I Enehanda har dem en sak som heter decemberceremoni och ända fram tills att du är tolv händer det något, när du är tolv så kommer du gå upp i vuxen livet och får då en uppgift som är bestämd till varje person och Jonas får jobbet som minnesbevarare. Att vara minnesbevarare innebär att hålla i minnen som är jätte gamla som endast en vet, i detta fall Jonas. Han har även en annan uppgift och det är att ge råd till äldrekommittén. Även vid decemberceremonin så delas det ut nybarn till familjerna som har ansökt om det, i varje familj får man ha två barn och barnens namn är redan bestämda när man tar emot nybarnet och namnet är bestämt av äldrekommittén. Lily som blev nia på decemberceremonin fick en cykel för första gången och fick även frivillighets timmar. Det innebär att man får gå till något yrke och hjälpa till där och man får välja vilket man vill.

Jonas och hans familj får ansvar att ta hand om Gabriel. Gabriel är ett barn på nybarnscentret som inte har utvecklats så mycket som dem ska ha gjort i hans ålder, om kvällarna sover han hemma hos Jonas eftersom att han sover bättre inne på Jonas rum än vad han gör på nybarnscentret.

Jonas och givaren gör upp en plan om hur dem ska få ut alla minnen i samhället. Men samma kväll som planen e klar och dem har räknat ut att det tar två veckor så får Jonas reda på när han kommer hem att Gabriel ska befrias. Jonas första tanke blir då att vi inte kan vänta två veckor innan minnena kommer ut utan han måste rymma nu och han måste ta Gabriel med sig. Och det är precis vad han gör, han rymmer och tar Gabriel med sig.

fredag 8 november 2013

Kapitel 24 - Utkast

Kapitel 24

Jonas tittar upp på personen som står bredvid honom, han ser direkt att det inte är Gabriel utan någon som han inte vet vem det är. Den främmande mannen sträcker Jonas handen och drar upp honom ur den iskalla snödrivan.
Hejsan, mitt namn är Karl och jag bor här i detta huset och när jag hörde dånet då sprang jag ut så fort jag kunde, jag trodde först att det var något djur som sprungit rakt in i snödrivan utan att se sig för.
Tack så mycket för hjälpen, mitt namn är Jonas och jag kommer från Enehanda. Jag rymde för några veckor sedan med Gabriel för att han skulle befrias.
Ursäkta men vad är befrias?
Det är döden, du får en injektion och somnar in. Gabriel skulle befrias eftersom att han inte sover om nätterna på nybarnscentret.
Men herregud, ska ett barn behöva dö för att han sover dåligt på nätterna? Det låter ju fruktansvärt.
Ja det är fruktansvärt och det var därför vi rymde, men var är Gabriel?
Du kan vara lugn, han sitter där inne och värmer sig framför brasan med varm choklad.
Värme, det var längesedan jag fick känna av det.
Men kom nu så går vi in och värme oss.

Precis som Karl hade sagt så satt Gabriel framför brasan inne i huset med en stor fluffig filt runt sig. Jonas springer fram till Gabriel och kramar om honom, Gabriel är så varm och han är glad och Jonas ser på honom att han mår bra igen. Själv fryser Jonas fortfarande jättemycket och han har fruktansvärt ont i varenda kroppsdel. Karl upptäcker att Jonas knä blöder lite grann och frågar då Jonas om vad som hänt.
Jag och Gabriel cyklade omkull och då skrapades mitt knä upp och förmodligen gick såret upp nu igen när vi åkte rakt in i snödrivan.
Det där ser inte så bra ut så jag tror vi får ta och rengöra det.
Jonas, Jonas! Du måste smaka på min varma choklad som jag fick av tanten där borta.
Jag kan smaka på den sedan, jag måste rengöra mitt sår nu.

Jonas och Karl går iväg till badrummet och där inne får Jonas sätta sig på toalettstolen och där får han sitt sår rengjort och Karl lägger om det med bandage och hämtar sedan några kläder som Jonas tar på sig. När Jonas kommer tillbaka till vardagsrummet så springer Gabriel runt i rummet och Jonas ser direkt att Gabriel stormtrivs här. Och det är tur för under toalettbesöket så kom Karls fru Johanna och frågade om de ville stanna ett tag eller om det var tvungna att fara vidare. Jonas hade då svarat Johanna att de inte har någonstans att fara vidare och heller ingenstans att bo. Så nu var detta Jonas och Gabriels nya familj. Det var här de skulle få växa upp ihop som bröder, här i Annorstädes skulle dem få växa upp med en underbar familj. Här finns alla minnen precis som Jonas hade önskat. Allting var helt perfekt.

torsdag 10 oktober 2013

Linjära funktioner!!


Linjära funktioner kan vara positiva eller negativa och ett exempel är y=x+5 och y=x-6. Så beroende på om det är ett plus eller ett minustecken med så visar det åt vilket håll linjen ska luta.

onsdag 18 september 2013

Bild till en låttext!

- Hur fick jag min ide? Jag valde att ta min favorit låt och valde en fin mening i den sedan.
- Hur har jag arbetat? Jag började med att välja låt, mening och sedan började jag på en skiss. Sedan började jag skissa upp detaljerna på pappret och sedan fortsatte jag med bilden och nu bloggar jag om hur det har gått och  om hur arbetsprocessen.
- Vad är jag nöjd med? Jag är nöjd med hur jag lyckades framhäva mitt budskap i min bild.
- Vad kunde jag gjort annorlunda? Jag kunde ha varit mer detaljerad.
- Vad vill jag uttrycka/berätta? Att det är aldrig kul att vara ensam! Aldrig någonsin.

Min bild:

tisdag 17 september 2013

Köttfärssoppa!!

Hejsan!

Idag på hemkunskapen har jag jobbat med Lovisa och vi valde att göra köttfärssoppa!
Recept;
100 g Köttfärs
Ca 1 dl lök
1 msk margarin
2 potatisar
1 morot
4 dl vatten
1 msk fond
2 krm salt
Peppar 
Majs
Champinjoner
1. Ansa, skölj och skär löken i tunna skivor.
2. Skala, skölj och skär potatis och morötter i strimlor eller riv dem grovt.
3. Smält margarin i en kastrull. Fräs lök och köttfärs i fettet ca 5 min på ganska låg värme. Smula sönder köttet med en trägaffel.
4. Tillsätt potatis, vatten, fonden och kryddor.
5. Koka tills potatis och rotfrukter känns nästan mjuka 10-15 min på svag värme.

Jag tycker att allt blev bra och gott!

tisdag 10 september 2013

Kola snittar

Hejsan!

Idag på hemkunskapen har jag jobba med Frida och vi valde att göra kola snittar.
Recept:
100 g margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Rör margarin och socker poröst i en skål med en elvisp
3. Blanda ner vaniljsocker, sirap och bakpulver
4. Tillsätt till sist mjölet - spara lite till utbakningen
5. Blanda till det blir en grynig massa. Arbeta ihop till en deg på mjölat bakbord
6. Dela degen i 2 delar
7. Rulla ut dem till tumtjocka längder och lägg på en plåt
8. Platta till dem med ett finger
9. Grädda mitt i ugnen ca 15 min
10. Skär de gulbruna längderna i jämna bitar

Jag tyckte att det blev bra, gjorde bara lite fel i utbakningen annars blev dem riktigt bra.

måndag 9 september 2013

Scones!

Hejsan!
Idag på hemkunskapen har jag jobbat med Nelly och vi valde att göra scones.
Så här gjorde vi:
1. Satt ugnen på 250 grader
2. Blandade mjöl (4 1/2 dl), bakpulver (2 tsk) och salt (2 krm) i en skål.
3. Vägde upp 50 g margarin på en köksvåg.
4. Fördelade margarinet i mjölblandningen med fingertopparna.
5. Vi tillsatt 2 dl mjöl och började direkt att arbeta ihop degen med en träsked.
6. Delade degen i två delar.
7. Tryckte ut varsin del på bakplåtspappret tills den var ungefär 1 cm tjock.
8. Satt in plåten 10 minuter i ugnen.

Jag tycker att arbetet gick riktigt bra och dem blev sjukt goda.

Skillnaden mellan jäst och bakpulver är att med jäst måste du ha lite vatten och låta degen stå och jäsa och med bakpulver så jäser degen i ugnen och sliper stå o jäsa

Tack o hej! :)

Elevfrågor NO!

Hur bildas en regnbåge?
Svar:
För att en regnbåge ska bildas krävs både regn och solsken. Regnbågen uppstår när solljusets strålar bryts och reflekteras i regndropparna. Då delas det vita ljuset upp i alla färger, precis som i en prisma. Ju större regndropparna är desto skarpare färg blir det i regnbågen. Ju längre solen står, desto större blir bågen.

Hur bildas moln?
Svar:
Moln består av vattendroppar och ibland består dem även av iskristaller som håller sig svävande uppe i luften.
På sommarhalvåret bildas molnen när solen värmer upp marken och då stiger varma luftbubblor uppåt. Luftbubblorna kyls av på vägen genom atmosfären och vattendroppar bildas. Vattendropparna bildas ofta mellan 500 till 1000 meters höjd.

Hur bildas ljud från åska?
Svar:
Åskan är ett elektriskt ljud, i samband med urladdningarna från molnet värms luften upp extremt snabbt, till cirka 25 000 grader och expanderar likt en explosion så att vi hör åskan dundra. Eftersom att ljuset färdas snabbare än vad ljudet gör så ser vi blixten innan vi hör åskan och därför kan man mäta hur långt bort åskan är genom att räkna sekunderna från det att blixten slår ner tills man hör åskan.

måndag 6 maj 2013

Fiskfilé à la crème fraiche!!

 Recept;
1/2 Röd lök
200 g Tinad djupfryst fiskfilé
2 tsk Citronsaft
1 msk Vatten
1 krm Salt
1 krm Peppar
Klippt dill
1 krm Finsmulad dragon
1 1/2 dl Matlaggningsgrädde
1/2 dl Riven ost

Jag jobbade med Heidi och Tom N och samarbetet var jämt.
Vi planerade arbetet genom att följa receptet rakt igenom.
Fisken och potatismoset blev jätte gott, men det hade varit bättre om vi hade gjort mer.
Vår eftersyslan var att torka borden och byta o slänga soppåse.
Jag har lärt mig hur man gör en sådan här rätt med fisk.
Ändringar i receptet var att vi hade inte i mjölk eller crème fraiche utan matlaggningsgrädde.

torsdag 2 maj 2013

SketchUp hus!


Under dem senaste två veckorna har vi gjort 3D hus i programmet SketchUp!
I början gick det väldigt segt och det var ett svårt program att använda. Jag fick göra om huset några gånger men tillslut blev jag nöjd med allt.
Det hade kanske varit lite roligare om vi hade fått använda Sims eftersom att det är en mycket enklare program.

måndag 18 mars 2013

Köttfärssoppa!!

Idag på Hemkunskapen har vi gjort Köttfärssoppa
Jag jobbade ihop med Sascha och soppan blev super god!
Den hade nog varit godare om vi hade haft i majs.
Eftersysslan va att torka borden!

Pusshej!! ;*

fredag 15 mars 2013

Ljusets brytning i en konkav och en konvex lins





I en konvex lins så samlas ljuset och det bildas det en brännpunkt. Konvex lins/spegel är är tjock på mitten.
I en konkav lins reflekteras ljuset genom linsen och så reflekteras ljuset även tillbaka. Konkav lins/spegel buktar inåt på mitten.

måndag 25 februari 2013

Fysik Frågor!

1. Vilken hastighet har ljus i luft? = nästan 300 000 km/s

2. Blir bilden förstorad, förminskad eller oförändrad om du speglar dig i en
a) Plan spegel = Oförändrad
b) Konvex spegel = Förminskad
c) Konkav spegel på nära håll = Förstorad

3. Ge exempel på hur man använder sig av
a) Konkava speglar = Konkava speglar används till smink speglar.
b) Konvexa speglar = Konvexa speglar används till backspeglar.

4. 

5.

måndag 4 februari 2013

Baser!


American Pancakes

Tjoo!!

Idag på hemkunskapen har vi gjort American Pancakes
Jag jobbade med Tobias
Vår planering gick efter receptet och dem blev jätte goda.
Vår eftersyssla var att tvätta borden
Jag har lärt mig hur man gör detta och att man får inte ta för mycket smet.
Vi ändrade receptet genom att halvera satsen.


Felicia

torsdag 17 januari 2013

Syror!!


En syra är ett ämne som lämnar bätejon (H+)Syror kan ge otäcka frätskador och kan även lösa upp metaller. Därför har oftast flaskor med syra varningssymboler.
Det finns svara och starka syror.
Svaga syror
Dem svaga syrorna är ättiksyra/Etansyra (CH3COOH) som används inläggning av t ex gurka, eller som del i fönsterputs. Sen finns det citronsyra som används vid matlagning för surgörning eller i en del konserveringsmedel.
Myrsyra/Metansyra: Man kan känna syran när man håller handen över en myrstack. Myrorna avger denna syra som ett försvarssystem. 

Starka syror
Sen så finns det svavelsyra (H2SO)4som är en av dem starkaste syrorna och används som vätska i bilbatteri.
Saltsyra (HCl) är egentligen en gas. Gasen löses i vatten och saltsyra bildas. Saltsyran ryker ofta vilket är ett resultat av att syran lämnar vätskan som en gas. Gasen kan återigen bilda små droppar med saltsyra. I vätskan finns det fria vätejoner och kloridjoner. 
Salpetersyra: (HNO3) Försvaras mörkt för den sönderdelas i solljus. Syran har en förmåga att gulfärga proteiner. Detta kan visas om en droppe landar på nageln. Efter en stund så blir nageln gul. Då syran reagerar på oädla metaller avges gaser som kallas för nitrösa gaser. Dem är rödbruna och är mycket giftiga.

Det finns en regel som heter SIV, regeln som säger att man alltid ska hålla syra i vatten. Anledningen till detta är att om man häller en droppe vatten i syran så blir det omedelbart varmt och det kan övergå till gasform. Om detta skulle ske så är risken att vattendroppen skvätter upp och tar med sig syra. Stänk kan därför överraska personen som blandar. Häller man istället syran i vattnet så undviker man detta.

fredag 11 januari 2013

Gör egna indikatorer

Material;

Utförande; Vi kokade upp rödkol med vatten, sen hällde vi i vatten i 3 provrör och i 1 av dem så hällde vi i Natriumhydroxid (Bas) och i den andra hällde vi i Saltsyra (Syra) och i den tredje hade vi bara vatten (Neutralt)

Resultat; Den Natriumhydroxid blev grön och den med saltsyra blev rosa och provröret med vatten fick ingen färg alls.

Slutsats; Med en indikator kan man visa pH-värdet på olika ämnen. Jag har lärt mig hur man gör en egen indikator.

/ Felicia & Andreas